Onlangs kwam ik het woord ‘macaroniseren’ tegen. Het staat niet in deze editie van De Dikke Van Dale, hopelijk wel in de volgende.

Stress hoort bij het leven. Er bestaat gezonde stress die precies voldoende adrenaline levert om bepaalde taken succesvol te volbrengen, zoals (het winnen van) een hardloopwedstrijd of voor de eerste keer een praatje houden op het werk.

Maar meestal laat stress zich van een heel wat venijniger kant zien. Klachten variëren van slecht slapen, verzwakking van het immuunsysteem, verhoogde prikkelbaarheid, spanningen in relaties en op het werk en allerlei soorten pijn, tot kanker, diabetes en hart- en vaatziekten toe.

Wat doe je er aan?

Natuurlijk, er zijn allerlei ‘voor de hand liggende’ oplossingen als meer bewegen, meer ontspannen, vakantie nemen, positief denken, lachen, gezond eten, een boksbal aanschaffen en beter naar je lijf luisteren.

Helaas hebben deze oplossingen bijna allemaal tijd nodig. Vaak heb je behoefte aan een instant-oplossing.

De truc is: Versimpel! Versimpel! Versimpel!

Voorbeeld: Wat doe je als er iemand komt eten? Je bedenkt een verrukkelijk 3-gangenmenu, je doet uitgebreid inkopen en je staat uren in de keuken. Stress…

Stop, denk na en doe daarna iets heel anders. Je vrienden hebben immers niets aan een uitgeputte 5-sterrenkok, ze komen voor een gezellig samenzijn. Stel vast wat het doel is, kijk wat je in huis hebt (letterlijk en figuurlijk), zoek het dichtbij, sluit aan bij wat er is, en: kook gewoon macaroni! Versimpelen, macaroniseren.

De briljante bedenker van deze slimme simpelheid heet Elsbeth Klink (www.klikmetklink.nl), maar lang vóór haar dichtte Goethe “In de beperking toont zich de meester”.

En laten we het daar bij houden.

Joke Spannenburg, Relief Counselling Leiden

Wat is Counselling?

De column ‘Stress? Macaroniseren‘ is oorspronkelijk gepubliceerd in het voorjaar van 2014 in For You Magazine.

Stress? Macaroniseren!
Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.