Stress? Macaroniseren!

Onlangs kwam ik het woord ‘macaroniseren’ tegen. Het staat niet in deze editie van De Dikke Van Dale, hopelijk wel in de volgende.

Stress hoort bij het leven. Er bestaat gezonde stress die precies voldoende adrenaline levert om bepaalde taken succesvol te volbrengen, zoals (het winnen van) een hardloopwedstrijd of voor de eerste keer een praatje houden op het werk.

Maar meestal laat stress zich van een heel wat venijniger kant zien. Klachten variëren van slecht slapen, verzwakking van het immuunsysteem, verhoogde prikkelbaarheid, spanningen in relaties en op het werk en allerlei soorten pijn, tot kanker, diabetes en hart- en vaatziekten toe.

Wat doe je er aan?

Natuurlijk, er zijn allerlei ‘voor de hand liggende’ oplossingen als meer bewegen, meer ontspannen, vakantie nemen, positief denken, lachen, gezond eten, een boksbal aanschaffen en beter naar je lijf luisteren.

Helaas hebben deze oplossingen bijna allemaal tijd nodig. Vaak heb je behoefte aan een instant-oplossing.

De truc is: Versimpel! Versimpel! Versimpel!

Voorbeeld: Wat doe je als er iemand komt eten? Je bedenkt een verrukkelijk 3-gangenmenu, je doet uitgebreid inkopen en je staat uren in de keuken. Stress…

Stop, denk na en doe daarna iets heel anders. Je vrienden hebben immers niets aan een uitgeputte 5-sterrenkok, ze komen voor een gezellig samenzijn. Stel vast wat het doel is, kijk wat je in huis hebt (letterlijk en figuurlijk), zoek het dichtbij, sluit aan bij wat er is, en: kook gewoon macaroni! Versimpelen, macaroniseren.

De briljante bedenker van deze slimme simpelheid heet Elsbeth Klink (www.klikmetklink.nl), maar lang vóór haar dichtte Goethe “In de beperking toont zich de meester”.

En laten we het daar bij houden.

Joke Spannenburg, Relief Counselling Leiden

Wat is Counselling?

De column ‘Stress? Macaroniseren‘ is oorspronkelijk gepubliceerd in het voorjaar van 2014 in For You Magazine.

Doorgaan bij slecht weer

Net als het weer kent een mensenleven zonnige periodes, waarin alles meezit en er geen wolkje aan de lucht is, maar ook perioden die grijs en saai of somber en deprimerend zijn. Of verdrietige periodes vol regen, kou en tegenwind. Het kan stormen en hagelen. Soms ben je in de wolken. Je kunt het gevoel hebben dat donkere wolken zich samenpakken. Het kan vriezen en het kan dooien. Het kan heel stil zijn voor de storm. De temperatuur kan soms hoog oplopen. En sommige mensen houden van een goed onweer, dat de lucht zuivert.

Wat het leven brengt kan je allemaal ineens even teveel worden. Als de bliksem inslaat, maar soms ook als je stevig de wind mee hebt, en misschien nog niet goed weet welke koers je moet kiezen.

Hoe gaat het met jou?

Voel je je gestrest, opgebrand, doe je wat je wilt doen of zit je vast in oude patronen? Weet je waar je staat op dit moment of weet je niet goed welke kant je op wilt of moet? Maak je een verwarrende periode door en wordt het je allemaal even te veel?

Achter de wolken schijnt altijd de zon, maar soms heb je even iemand nodig die meedenkt en helpt zoeken naar een oplossing of een manier om verder te gaan. Jij blijft zelf aan het roer, jij bepaalt je doel, ik kan je als een loods vergezellen en helpen met kaartlezen en je (nieuwe) koers bepalen.

Je bent van harte welkom in mijn praktijk, op loopafstand van Leiden Centraal. Neem gerust contact op voor een gratis en vrijblijvend intakegesprek.

Echt, na regen komt zonneschijn!

Relief Counselling, Leiden

Joke Spannenburg

De column ‘Doorgaan bij slecht weer‘ is oorspronkelijk gepubliceerd op 10 april 2015 in For You Magazine.

Wat is Counselling?